Monday, December 26, 2011

Trühvlid

Otsustasin kirjutada siia jällegi mõne retsepti. Haiguse tõttu pole viimasel ajal palju olnud võimalust pilte teha, aga varsti mõned ikka tulevad :)
Mu käest on tihti küsitud kommide kohta, et kuidas teen ja millest. Kirjutan siis veidike, aga pean ütlema, et täpseid retsepte mul pole... Teen alati sisetunde järgi ja seega tulevad nad vahel paremad ja vahel pisut kehvemad.
Tegelikult on neid minu omasid väga lihtne teha. Ma veel ei ole viitsinud hakata jamama nende "õigete" trühvlite retseptidega. Kuid üsnagi aeganõudev tegevus on see siiski.

Kolmapäeva õhtu mõõduski õega komme tehes. Millegi pärast on kuidagi traditsiooniks saanud, et kui olen haige olnud ja siis mingil päeval tunnen end pisut paremini, tekib tahtmine trühvleid teha. Veider. :)

Koostisained: martsipan, pähklid, mandlilaastud, piimašokolaad, valge ja tume šokolaad, daim, domino küpsised ja toorjuust. Lisaks kasutasin konjakit ja Amaretto likööri.
Vormid leiab nt Koduekstrast. Silikoonist kommivorme leiab kaubamajast.


Trühvlid Domino küpsistega

Internetist võib leida ka selliste kommide kohta retsepte. Seal on täpsed kogused antud, aga mu meelest tuleb nende kogustega segu liiga vedel.

Vaja läheb:
üks väike pakk domino küpsiseid
1-2 supilusikatäit toorjuustu (maitsestamata)
200g piimašokolaadi (võib ka tume šokolaad)

Valmistamine:
Purusta (soovitatavalt köögikombainis) Domino küpsised ning lisa toorjuust. Sega need omavahel. Ideaalne oleks, kui saad sellise segu, mida saad käte vahel vormida.
Kui tuleb vedelam segu, siis pane veidikeseks külmkappi tahenema.
Vormi ümmargused pallid segust. Sulata šokolaad kas veevannil või siis väga madala kuumusega pliidil. Kasta domino pallid šokolaadi seest läbi ja pane alusele ja külmkappi tahenema.

Küpsised purustada.

Toorjuust lisada ja segada.

Sulata šokolaad.

Trühvlid Domino küpsistest


Trühvlid Domino küpsiste ja Daimiga

Koostisosad ja valmistamine on sama nagu eelmisel retseptil, aga koos domino küpsistega purusta ka Daimi šokolaad (4 väikest šokolaadi).



Martsipani-mandli kommid

Vaja läheb:
martsipani (soovitatavalt toormartsipani, pehmet)
mandlilaaste
tumedat või valget šokolaadi (oleneb, kumba eelistad)

Valmistamine:
Moodusta martsipanist ja mandlilaastudest pallid (soovitatavalt mandlilaastud keskel) ning kasta sulatatud valgest/tumedast šokolaadist läbi. Jäta tahenema.

Mandli-martsipani trühvlid valge šokolaadiga



Trühvlid valge šokolaadi ja pähklitega

Vaja läheb:
100g pähkleid
50-100g valget šokolaadi
100-200g piimašokolaadi


Valmistamine:
Purusta pähklid. Sulata valge šokolaad veevannil või väga madala kuumusega pliidil. Lisa pähklitele ja sega. Segu võiks jällegi tulla selline, et saad käte vahel vormida. Vormi ümmargused pallid ja kasta sulatatud piimašokolaadist läbi. Pane alusele ja külmkappi tahenema.

Purustatud pähklitele lisada sulatatud valge šokolaad.

Trühvlid valge šokolaadi ja pähklitega.

Lugu on selline, et ma ei oska palju retsepte välja kirjutada... Ma tavaliselt improviseerin. Nagu näete, on kõik väga lihtne tegelikult ja kes tahab, võib ka komme kaunistada.
Ise olen teinud veel nt:
Trühvlid pähklite, tumeda šokolaadi ja rummiga
Trühvlid sinihallitusjuustuga
Trühvlid Daimi ja piparmündiga
Trühvlid piparmündi ja toorjuustuga
Trühvlid šokolaadiküpsiste, toorjuustu, sidruni ja konjakiga (ära küsi, panin kõike sinna sisse vist) :D
jne...
Kui keegi tahab kodus ise komme teha ja retsepte välja mõelda, siis kui kasutate kommivorme (nt kaubamajas müüakse), siis on lihtne teha ka vedela seguga, aga kui ilma vormideta teha, siis võiks kommide sisse minev segu olla veidi paksem. Ehk ideaalne retsept sisaldab midagi tahket ja midagi, mis selle ühtseks seguks teeb.


Head isu! :)

No comments:

Post a Comment